Kunstwerk

 

Zelfs als je haast hebt, krijg je ruimschoots de tijd om Ramses Shaffy, Levenslijnen te bekijken. Het kunstwerk van 24 x 13 meter hangt boven de langste roltrap van de Benelux. De kleurrijke LED-lijnen zijn veel méér dan alleen een portret van een man die jarenlang in de Vijzelgrachtbuurt woonde. De levenslijnen en knooppunten die langzaam maar zeker het gezicht van de zanger-acteur vormen, laten zien hoe ieder leven een wending kan nemen door toevallige ontmoetingen en onverwachte gebeurtenissen. En uiteraard is het geen toeval dat de Levenslijnen veel weg hebben van de metrolijnen op een stadsplattegrond.

 

De opdracht

 

Voor dit project mbt kunstwerken in de Metrostations van de nieuwe Noord/Zuidlijn van Amsterdam, zijn wij door Marjan Laaper gevraagd haar kunstwerk te vervaardigen in lijntekeningen. Dat gold voor zowel de kunststof folies van de metrolijnen op de ruim 120 glasplaten, als de contra vormen voor de lichtbakken die achter de glasplaten gemonteerd zijn waarin de led verlichting is geplaatst. Zij vormen gezamenlijk het portret van Ramses Shaffy. Het tempo en de kleuren waarin de levenslijnen en knooppunten hun uiteindelijke vorm aannemen kunnen worden geprogrammeerd. Een zeer omvangrijk en bijzonder project waarin een enorm hoge graad van accuratesse en zorgvuldigheid vereist was.

 

De techniek

 

Hoewel het voor Aangenaam Ontwerp in samenwerking met Emiel Geerdink geen dagelijkse praktijk is om het werk van kunstenaars uit te voeren, hebben wij veel ervaring met het maken van illustraties in Adobe Illustrator. Onze ervaring kwam daarom zeer goed van pas om de werktekeningen voor de plasticfolie en de contra vormen voor de lichtbakken te maken. Het was bijzonder inspirerend om met Marjan Laaper samen te werken en deel uit te maken van een groter team dat haar kunstwerk heeft gerealiseerd.

 

 

Ramses Shaffy Levenslijnen

Metrostation Vijzelgracht

Ga hier naar de Start oagina

<

>

Vorige project

Volgende project

Kunnen we je helpen bij een project, maar je weet

nog niet hoe? Wij denken graag met je mee.

 

Stuur ons een bericht

Contact:

info@aangenaamontwerp.nl

06 5022 8264

Adres:

Burg. van Heemstrakwartier 86

3731 TL  De Bilt